ÇAMLIDERE’DE FOSİL ORMANI

Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can, bölgenin daha önce sit alanı ilan edildiğini; ancak koruma altına alınmadığı için buradaki fosil ağaç parçalarının yağmalandığını söyledi. Başkan Can, asıl fosil ormanın ise hâlâ toprağın altında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

 

HAYVAN FOSİLLERİNE ULAŞILABİLİR

 

“Sistemli bir kazı yapılırsa toprağın altındaki fosil ağaçlar, kökü, gövdesi ve dalıyla birlikte gün yüzüne çıkarılabilir. Belki bu çalışmalarda 25 milyon yıl önceki hayvanların fosillerine de ulaşılabilir. Benim bildiğim dünyada bu boyutta 5 tane fosil orman var. Amerika’da, Madagaskar’da, Libya’da, Yunanistan’da Girit Adası’nda ve de Çamlıdere’de. Ankara için, Türkiye için burayı turizme kazandırmamız lazım. Türkiye’de birçok arkeolojik kazı oldu ama jeosit alanlarında fosil ormanlarıyla ilgili en ufak bir çalışma olmadı. Türkiye için ilk olacak bu çalışmanın bir an önce başlamasını istiyorum; çünkü kazanan Türkiye ve Ankara turizmi olacaktır.”

 

 

DÜNYADAKİ 5 ORMAN ARASINDA YER ALIYOR

 

 

Çamlıdere Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Sefa Tursun ise bölgede bulunan kızılçam, karaçam, ardıç ve meşe ormanlarının, 25 milyon yıl önce yanardağ tüflerinin altında kalarak oksijenle temaslarının kesilmesinden sonra taşlaştığını söyledi. Tursun, ayrıca Pelitçik Fosil Ormanı’nın dünyanın 5 büyük fosil ormanı arasında yer aldığını ve bölgenin her noktasında fosilleşmiş ağaç parçalarına rastlandığını kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu