ANITKABİR BAYRAK DİREĞİNİN HİKAYESİ

Anıtkabir’deki 5 tonluk bayrak direğini aslen Makedonya’nın Üsküp kentinde doğan, 8 yaşında İzmir’e, 14’ünde ABD’ye yerleşen Nazmi Cemal adlı bir Türk tarafından yaptırılmıştı. 30 yıl sonra William Johnson ismini alan Nazmi Cemal, daha sonra ABD’nin en büyük bayrak direği şirketi olan Plac Pole Company’i kurmuştu. Atatürk için anıtkabir inşa edildiğini duyunca dünyada eşi benzeri olmayan bir bayrak direği yapmak istedi. 1945’de önce New York büyükelçisi Münir Ertegün ile görüştü sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu’na bir mektup yazarak direğin tüm masraflarının kendisince karşılanacağını söyler. İsteği kabul edildiğinde fabrikalarındaki tüm üretimi durdurup sadece bu iş için çalışır.

O tarihte 100 feet olan en uzun bayrak direğine 10 feet ekleyerek 33.53 metre uzunluğunda tek parça ve 5 ton ağırlığında bir bayrak direği yapar. Büyükelçi Münir Ertegün 1946’da Amerika’da vefat edince naaşla birlikte, devasa bronz bayrak direği New York Limanı’nda düzenlenen bir törenle Missouri Zırhlısına yüklenerek Türkiye’ye gönderir.

Gönderdiği bayrak direğinin ucundaki ay yıldızı 22 ayar altın yaprakla kaplayan Nazmi Cemal, ayrıca 6×3.6 metre boyutunda bir de Türk bayrağı yolladı. Cemal, 20 yıl boyunca bayrak direğinin bakımını da yapar.

4 metresi kaidenin altında gömülü bulunan direğin 29,5 metresi görülebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu