GIDALAR MERCEK ALTINDA
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’na ayda bin 500 numune geliyor.
180 personeliyle 14 birimde hizmet veren laboratuvarda, 1 yılda 18 bin numunede yaklaşık 70 bin analiz yapılıyor. Laboratuvara gelen numuneler üzerinde; sıcaklık, miktar, deformasyon ve mühür kontrollerine tabi tutuluyor. Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, “Numunelerin sistem üzerinden kayıtları yapılarak, analiz işlemini gerçekleştiriyoruz. Aylık bin 500 numunemiz gelmekte, yıllık 18 bin numunede 70 bin civarı analiz yapmaktayız” dedi.
ET ÜRÜNLERİNDE 15 GÜNDE DOKU TAYİNİ
Laboratuvarda, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde ilaç, hormon etken madde gıda analizleri yaptıklarını dile getiren Varlık, analiz sürelerine ilişkin, “Et ve et ürünlerinde 24 türe bakabiliyoruz. Süt ve süt ürünlerinde 9 tür, yabancı dokuda da baş, kemik, dalak, böbrek gibi yabancı doku tahlillerini yapabiliyoruz. Bazı basit analizlerimiz 1 saat sürüyor, biraz daha kapsamlı olanlar 3 gün civarında, GDO ve yem analizleri ortalama 20 gün sürüyor. Süt ve süt ürünlerinin 1 günde analizini yapabiliyoruz. Et ve et ürünlerinde doku tayini yapıyorsak 15 gün içinde sonuçları verebiliriz” diye konuştu.
SONUÇLAR İFŞA LİSTESİNDE
Varlık, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimlerinin yanı sıra piyasaya sürülen ürünlerin güvenliğinden şüphelenenlerin de ALO 173’ü arayarak ihbarda bulunabileceğini ve bu şekilde de numunelerin laboratuvarda inceleneceğini söyledi. Geçen yıl yapılan denetimlerle ilgili bilgi veren Varlık, “Tüm Türkiye’de 2019’da 7 bin 4 denetçiyle, 1 milyon 215 bin 996 denetim yapıldı, yaklaşık 165 bin numunede uygunsuzluk tespit edildi” ifadelerini kullandı.
İncelenen ürünlerde, uygun olmayan numune sahibi firmalara, 27 bin 877 lira idari para cezası uygulanırken, firma Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ifşa listesine alınıyor.
.