İSG Yasasının Ertelenmesi endişe yaratıyor.

İş güvenliği, işçilerin sağlığı ve güvenliği için son derece önemlidir. Bu nedenle, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğüne ilişkin, 28 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan yasa değişikliği ile devam eden erteleme süresinin sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, yeni bir erteleme kararı verilmesi noktasında endişeler artıyor.

 

TİGEP Genel Sekreteri Mehmet Erdem TOKUŞ, bu konuda İSG sektörünün endişelerini ve İSG profesyonellerinin taleplerini dile getirdi.

 

KANUNUN YENİDEN ERTELENMESİ SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEYECEK?

 

Mehmet Erdem TOKUŞ:

 

“Kanunun yeniden ertelenmesi, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin bir üst sınıfa bakma izni alması için verilen sürenin de ertelenmesi anlamına geliyor. Bu durum, işyerlerindeki işçilerin sağlığı ve güvenliği için yapılan çalışmaların aksamasına neden olacak. İş güvenliği uzmanları, işyerlerindeki riskleri belirleyerek, alınacak önlemleri önerirler. İşyerlerinin denetlenmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması için yapılan çalışmaların aksaması, işçilerin sağlığını tehlikeye atacaktır.”

 

SEKTÖRÜN TALEPLERİ NELERDİR?

 

Mehmet Erdem TOKUŞ açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“İSG profesyonelleri olarak, işyerlerindeki işçilerin sağlığı ve güvenliği için çalışıyoruz. Kanunun tamamının yürürlüğe girmesi için verilen sürenin artık ertelenmemesi gerekiyor. İşyerlerindeki riskleri belirleyerek, alınacak önlemleri öneriyoruz. Öte taraftan, sahada aktif görev alacak yeterli sayıda iş güvenliği uzmanı bulunmadığı için iş güvenliği uzmanlarının bir üst sınıfa bakma izni alması için verilen sürenin de uzatılması gerekiyor. Ayrıca, iş güvenliği uzmanı sayısının artırılması da önemlidir.”

 

Röportajın devamında Tokuş, yasanın yeniden ertelenmesi ihtimalinin bile sektörde endişe yarattığını ve iş güvenliği konusunda atılacak adımların geciktirilmesine yol açabileceğini belirtiyor.

 

“İş güvenliği konusunda her geçen gün daha fazla bilinçleniyoruz ve bu bilinçlenme süreci devam etmeli. Ancak yasanın yeniden ertelenmesi, sektörde oluşan bu bilinçlenmenin geriye gitmesine neden olabilir” diyen Tokuş, ilgili kamu otoritesinin İSG alanındaki yaklaşımları ve faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, bununla birlikte bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, kuruldukları günden buyana, TİGEP Derneği başkanı Muhammed Fatih TÜTEN öncülüğünde, gerek sahada gerekse bürokraside ellerini taşın altına koydukları da belirtiyor.

 

Tokuş ayrıca, filmi geriye sardığımızda, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün 2024 yılına kadar ertelenmesinin, özellikle küçük işletmeler için İSG kültürüne entegrasyon noktasında iyi bir fırsat olduğunu belirtiyor. Ancak bu sürecin sadece bir erteleme olarak kalmaması ve iş güvenliği konusunda daha ciddi adımların atılması gerektiğini ifade ediyor.

 

Tokuş, ilgili kamu otoritelerinin sektörün taleplerine kulak vermesi gerektiğini ve iş güvenliği konusunda atılacak adımların sektördeki tüm işletmeleri kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, iş güvenliği konusunda eğitimlerin yaygınlaştırılması ve işletmelerin bu konuda daha fazla bilinçlenmeleri için teşviklerin verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Tokuş, iş güvenliği konusunun sadece yasal bir yükümlülük olmadığını ve işletmelerin bu konuda sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini belirtiyor. İş güvenliği konusuna yeterli önemin verilmemesinin, iş kazaları ve meslek hastalıkları gibi sonuçlar doğurabileceğini, ayrıca işletmeler için de “önlemenin ödemekten daha ucuz olduğunu” hatırlatıyor ve tüm işletmeleri bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyor.

 

İş Güvenliği Konusunda Endişeler Büyüyor: 2024 Yılında Yasa Yeniden Ertelenecek mi?

 

Türkiye’de iş güvenliği konusunda atılacak adımların yeniden ertelenmesi, sektörde endişe yaratıyor. Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği Genel Sekreteri Mehmet Erdem TOKUŞ, yasanın ertelenmesi konusunda yaşadığı endişeleri şu sözlerle dile getirdi:

 

“Aslında bu yasa, iş güvenliği kültürünün yerleşmesi adına oldukça önemliydi. Ancak, bir kısmının birkaç kez ertelenmesi sektörde endişe yarattı. Şöyle ki, 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün ertelenmesi, çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabilir.”

 

Son olarak Tokuş, sektörün taleplerini dile getirirken, “Yasanın tamamen yürürlüğe girmesi noktasında, sektör olarak bizler de gerekli tedbirleri almak adına çalışmalarımızı hızlandırdık. Ancak, özellikle pandemi döneminde işletmelerin maddi açıdan zor durumda olması nedeniyle yasanın ertelenmesi gerekiyordu. Fakat bu erteleme süresi uzun bir zaman dilimine yayıldığı için, yasanın yeniden ertelenmesi ihtimali sektörde endişe yaratmaktadır; Dileğimiz 2024 yılı itibariyle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun tamamen yürürlüğe girmesidir.” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu