YAVAŞ’IN YENİ “KIRSAL KALKINMA” HAMLESİ: 250 BİN DÖNÜMDE SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK

Sebze fidesi desteğinden alım garantili sözleşmeli üreticiliğe kadar Başkentli çiftçilere ekonomik yönden büyük destek veren Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi de alım garantili ‘Buğday Tohumu Desteği’ ile çiftçilere nefes aldıracak. İlki Polatlı ilçesinden başlatılan proje kapsamında 25 ilçenin tamamında toplam 5 milyon 150 bin kilogram buğday tohumu, 7 bin 800 çiftçiye dağıtılacak.  Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Fazıl Köremezli, “Bu yıl ülkemizde 500 bin ton ürün ithal edilmiştir. Bugün 250 bin dönüm alanda gerçekleştireceğimiz sözleşmeli üretimle yaklaşık 75 bin ton ürün elde etmeyi planlıyoruz. Bu da bu sene için ithal edilen buğdayın Türkiye’de yüzde 15’ine tekabül ediyor” dedi.

 

     

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, seçimler öncesinde “en büyük projem” dediği yerli kırsal kalkınma projeleriyle çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

     

 

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projelere bir yenisini daha ekleyen Büyükşehir Belediyesi, alım garantili sözleşmeli üreticilik modelini daha da yaygınlaştırıyor.

   

 

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yüzde 90’ı hibe, yüzde 10’u ise çiftçi katkı payı olmak üzere 250 bin dönüm alanda 7 bin 800 çiftçiye toplam 5 milyon 150 bin kilogram buğday tohumu dağıtımı gerçekleştirecek. İlk dağıtıma Polatlı ilçesinden başlayan Büyükşehir Belediyesi, buğday tohumu için çiftçilere alım garantisi de verecek. Çiftçilerin ürettikleri buğday, Halk Ekmek Fabrikası tarafından satın alınarak un üretiminde kullanılacak.

 

 

 

BAŞKAN YAVAŞ’IN BİR HAYALİ DAHA GERÇEK OLDU

      

Buğday tohumu desteği için Polatlı’da çiftçilerle buluşan Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Fazıl Köremezli,  “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın bir hayalini daha gerçekleştiriyoruz” dedi.

     

 

Başkent’te yerli üreticilerle görüşerek sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit ettiklerini vurgulayan Köremezli, sözleşmeli üreticilik ve buğday tohumu dağıtımına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Büyükşehir Belediyesi olarak sözleşmeli üretim kapsamında 20 bin dönümlük bir alanda nohut üretimi gerçekleştirmiştik. Bu sezon için de artık Ankara’nın 25 ilçesinde ilkini Polatlı’dan başlatmak üzere buğday tohumu dağıtımına başlıyoruz. Yaklaşık 25 ilçede 7 bin 800 çiftçiye 5 milyon 150 bin kilogramlık buğday tohumu dağıtımı gerçekleştireceğiz. Bu sözleşme kapsamında çiftçiler buğday üretimini tamamladıktan sonra Halk Ekmek tarafından ürünleri satın alınacak. Halk Ekmek de bunu un yapımında kullanarak Ankaralı’nın hem üretmesini hem de tüketmesini sağlayacak.”

 

 

 

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYAN MODEL: SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK

     

 

Sözleşmeli üreticilik modeli sayesinde yerli üreticinin kazanacağına, ithal buğday alımının önüne geçileceğine ve ülke ekonomisinin kazanacağına dikkat çeken Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Fazıl Köremezli, şöyle konuştu:

 

“Bu yıl ülkemizde 500 bin ton ürün ithal edilmiştir. Bugün 250 bin dönüm alanda gerçekleştireceğimiz sözleşmeli üretimle yaklaşık 75 bin ton ürün elde etmeyi planlıyoruz.  Bu da bu sene için ithal edilen buğdayın Türkiye’de yüzde 15’ine tekabül ediyor. Önümüzdeki yıllarda ithal edilen oran kısmında Ankara’da buğday üretimini artırıp, her ilçede daha çok yüzde 90 hibeli buğday tohumu dağıtarak bu işlemleri sürdürmeyi istiyoruz.”

 

 

 

ÇİFTÇİLERDEN BAŞKAN YAVAŞ’A TEŞEKKÜR

   

 

Buğday tohumu dağıtımı desteğinden yararlanan Polatlılı çiftçiler, sözleşmeli üreticilik modelinin kendilerine ilaç gibi geldiğini vurgulayarak, Başkan Yavaş’a yerli üreticilere verdiği destekten dolayı şu sözlerle teşekkür ettiler:

 

 

-Alpaslan Yüksel: “İlk defa böyle bir hizmetle karşılaşıyorum. Çiftçilerimiz çok mağdurdu. Bu tohumları alıyoruz ve bize çok faydası oluyor. Tohuma harcayacağımız parayı başka giderlerimize veriyoruz. Bu sayede tasarruf da etmiş oluyoruz. Mansur Başkan suyumuzu bile düşünüyor, Polatlı’yı Polatlılılardan daha fazla düşünüyor. Çiftçilere yaptığı desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz.”

 

-Burak Yüksel: “Çiftçiler olarak Ekim ayında ekim işlerini yapmaya başladık. Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın desteklerinden çok memnunuz. Biz daha önce fide desteği ve macar fiğ desteğinden de yararlandık. Şimdi de buğday desteğinden yararlanacağız. Çiftçilik kırsalda bitmek üzere. Büyükşehir’in bu destekleri olduğu müddetçe çiftçiliğe daha da yöneleceğiz. Hem verim artışı olacak hem de ülke ekonomisine katkımız yüksek olacak. Genç çiftçiyim hibe destekleri bana ümit veriyor.”

 

-Eyüphan Tepeli: “Ailemle beraber çiftçilik yapıyorum. Çiftçi olarak biz bu hizmetlerden çok memnunuz. Yıllardır çiftçiliğin eziyetlerini çektik artık belediyenin destekleriyle yükümüz hafifledi. Çiftçiliği bırakacak seviyeye geldik ama Mansur Başkan’ın çiftçiye yatırımları bizi daha da işimize bağlıyor.”

 

-Ramazan Kara: “Mansur Başkanımızdan Allah razı olsun. Biz bu sıkıntılardan dolayı çiftçiliği bırakacaktık. Şimdi toprağımıza, emeğimize devam edeceğiz. Bu destekler olmazsa çiftçiler çok zor durumda. Bizim sorunlarımıza devletten çözüm bulunmuyor ama Büyükşehir Belediyesi imdadımıza yetişiyor. Bu tohum destekleri bize büyük katkı sağladı. Önemli olan üretim, üretim olmasa bu ülke biter. Bu konularda bize destek olunduğu sürece biz de çiftçiliğe şevkle devam ederiz.”

 

-Hakkı Kaleli: “Küçük çiftçi için bu tohum desteği çok yararlı oldu. Senelerdir çiftçilik yapıyoruz böyle bir desteği daha yeni görüyoruz. Bu yardım bize ilaç gibi oldu, çiftçi olarak bize ümit verdi. Mansur Yavaş başkanın bu hizmetlerinden çok memnun kaldık.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu