TEST VE KARANTİNA İLK PLANDA

Kulüpler, küçülen ekonomilerinin ardından sözleşmelerdeki rakamları indirme peşinde. Maçlar seyircisiz oynanırken, takımlar karantinaya alınıp, sürekli testlerden geçiyor. Ekiplere 5 oyuncu değişiklik hakkı tanınırken, yeni düzenleme kiralık oyuncu sistemine geliyor.

 

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alırken, başta 2020 Tokyo Olimpiyatları ve 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası olmak üzere birçok önemli organizasyon gelecek yıla ertelendi. Ülkemizde, futbol dışında, salon sporlarında (basketbol, voleybol, hentbol) sezonlar tescil edildi. Futbol Liglerinin, bir değişiklik olmazsa 12 Haziran’da başlatılması planlanıyor. Avrupa’da; Fransa, Belçika ve İskoçya Liglerinde sezonlar tamamlanırken, ilk sırada yer alan takımlar PSG, Celtic ve Club Bruggee şampiyon ilan edildi. Hollanda da ise şampiyon belirlenmedi. Arjantin Ligi’nde ise iki yıl süreyle küme düşme kaldırıldı.

 

UEFA’nın “Ağustos ayı sonuna kadar ligler tamamlansın” görüşünün ardından, Avrupa’nın üst düzey ligleri içinde sahaya en önce dönen ülke Almanya oldu ve Bundes Liga’da maçlar geçen hafta sonu oynanmaya başladı. Bir anlamda, Almanya Ligi, sezonu oynatarak tamamlamayı planlayan diğer ülkeler ve bizim için de önemli bir örnek olacak.

 

Yeni süreç ile birlikte, kısa, orta ve uzun vadeli planların yapılması gerekiyor. Kulüpler, küçülen ekonomilerinin ardından sözleşmelerdeki rakamları indirme gitme peşinde. Bu konuda, FIFA ve UEFA’ın girişiminin ardından, Mayıs ayı sonunda bitecek sözleşmeler, sezonların tamamlanacağı tarihe çekildi. Futbolun üst düzey karar vericileri, ekonomik anlamda büyük kayıpların yaşanacağından hareketle, teknik adam ve oyuncu sözleşmelerinde yüzde 30 oranında indirim yapılabilmesi yolunda bağlayıcılığı olmayan bir yaklaşım gösterdi. Avrupa’nın önde gelen kulüpleri, bu aşamada maaş kesintilerine gidileceğini duyurdu.

 

TEST VE KARANTİNA İLK PLANDA

 

Süper Ligde 26. haftada oynanan son hafta maçlarına seyirci alınmazken, kalan bölümün öncelikle seyircisiz başlatılması planlanıyor. Sonraki süreçte, normalleşmede olumsuz durumlara rastlanmazsa, son 4 haftanın seyircili tamamlanması hedefleniyor. Almanya’da maçlar seyircisiz başlarken, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde, oyuncular gol sevinçlerini birbirlerinden uzakta kutladı.Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının oluşturduğu olağanüstü şartlar nedeniyle kulüpler ile futbolcular ve teknik adamlar arasında doğabilecek sözleşmelere dayalı anlaşmazlıkları önlemek amacıyla tavsiye kararları aldı.

 

Bu sürecin en belirgin tedbirleri arasında test ve karantina geliyor. Almanya Ligi başlamadan önce takımlar 15 günlük bir karantina dönemi geçirdi. Bu uygulamanın bizim ligimizde de uygulanması bekleniyor. Testleri pozitif çıkan oyuncular 14 gün süreyle karantinaya alınırken, yurt dışından gelen oyuncular da 14 günlük karantina dönemi geçiriyor. Kulüplerde; teknik ekip ve oyuncularla birlikte, çalışanlar belli aralıklarla testlerden geçirilirken, test sonuçlarında pozitif vakaya rastlanan kulüpler, tedbir amaçlı olarak antrenmanlarını askıya almak zorunda kalıyor.

 

Bu zorlu dönemde getirilen bir yenilik hakkı ise 3 olan oyuncu değişikliği sayısının 5’e yükseltilmesi oldu. Takımların ve oyuncuların sorun yaşamaması için IFAB, 31 Aralık 2020’ya kadar oynanacak maçlarda takımlara 5 oyuncu değişiklik hakkı tanıdı.

 

EN FAZLA 4 OYUNCU KİRALANACAK

FIFA Paydaşlar Komitesinin önerisi kabul edilirse 2022-2023 sezonundan itibaren bu sayılar 3’er futbolcuya düşecek .FIFA, 2020-21 sezonundan itibaren takımlara kiralık oyuncu sayısında sınırlama getirmeye hazırlanıyor. FIFA Paydaşlar Komitesinin önerisiyle kulüpler, 2020-2021 sezonundan itibaren 22 yaş ve üstü en fazla 4 futbolcu kiralayabilecek. Aynı şekilde kulüpler, 22 yaş ve üstü en fazla 4 futbolcuyu başka kulüplere kiralık olarak gönderebilecek.

 

Başkentin Süper Lig ekiplerinden Ankaragücü’nde; Daniel Lukasik, Konrad Michalak, Zaur Sadaev, Gelmin Rivas ve Gerson Rodrigues,

Gençlerbirliği’nde ise Flavio Ramos ve Fabricio Baiano kiralık olarak forma giyiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu