SON DÜZLÜK ÇOK ENGEBELİ

Süper Ligde devam etmeyi hedefleyen Ankaragücü, iki maçını kazanmaya odaklanırken, rakiplerinin de hatasını kolluyor. 29 puanla son sırada bulunan sarı-lacivertliler, ikili ve genel averajda çok sıkıntılı. Son bölümde, çoklu averaj da gündeme gelebilir.

 

 

Süper Ligde son iki haftaya girilirken, nefesler tutuldu. Yarışın sonunda kimlerin bu kulvarda ayakta kalacağı, kimlerin aşağı düşeceği merak konusu. Ankaragücü ile birlikte, Hes Kablo Kayserispor, Çaykur Rizespor, BTC Turk Yeni Malatyaspor, İttifak Holding Konyaspor ve Yukatel Denizlispor, bu stresi yaşayan ekipler. Gençlerbirliği, diğer takımlara göre daha ama matematiksel olarak tam anlamıyla rahatlamış değil.

 

32. haftada, kendi evindeki mücadelede Galatasaray karşısında aldığı 1-0’lık galibiyet ile puanını 29’a çıkaran ve lige tutunma umutlarını koruyan Ankaragücü, iki maçını kazanmaya odaklanmış durumda ve rakiplerinin hatasını kolluyor. Sarı-lacivertliler açısından, üç handikap söz konusu. Son 180 dakikaya en az puanla ve son sırada giren Başkent temsilcisi, rakiplerinden, İttifak Holding Konyaspor, BtcTurk Yeni Malatyaspor ve Çaykur Rizespor’a karşı ikili averajda geride. Çıktığı 32 maçta; 30 gol atıp, 55 gol yiyen Ankaragücü, (eksi 25) genel averajda da Kayserispor’dan sonra (eksi 30) en kötü takım konumunda. Çaykur Rizespor (eksi 20), İttifak Holding Konyaspor (eksi 16), Denizlispor ise (eksi 15), BtcTurk Yeni Malatyaspor ise (eksi 3) averaja sahip.

 

 

 

3-4-5’Lİ AVERAJ BİLE ORTAYA ÇIKABİLİR

 

Süper Ligin geride kalan sezonlarına baktığımızda, son iki haftaya girerken 5-6 takımın tümünün lige tutunma ya da tümünün düşme ihtimalinin olduğu bir çekişmeye çok az rastlandı. Olasılıkların fazlaca konuşulduğu bu bölümde, heyecanın son haftanın son dakikasına kadar yaşanması muhtemel olabilir. 3’lü, 4’lü hatta az da olsa 5’li-6’lı averajın bile devreye girmesi mümkün.

 

Ankaragücü’nün ligde kalma şansını averaj hesaplarının içine sokabilmesi için kalan iki maçtan 4 ya da 6 puan alması gerekiyor.

 

Ankaragücü’ne tek galibiyet yeterli olmayacak. (32 puan) Kayserispor, iki maçını yitirip 32 puanda kalsa bile Çaykur Rize – Yeni Malatya maçı berabere biterse, iki takım puanını 33 yapacak. Biri kazansa, 35 puana yükselecek ve sarı-lacivertli ekibin şansı olmayacak.

 

 

ANKARAGÜCÜ’NÜN İÇİNDE OLACAĞI OLASILIKLAR:

 

Ankaragücü 2 maçını kazanır, Hes Kablo Kayserispor, BtcTurk Yeni Malatyaspor ve Çaykur Rizespor birer galibiyet alır, Yukatel Denizlispor iki maçını kaybeder, İttifak Holding Konyaspor iki maçını da berabere bitirirse, bu takımların hepsi 35 puanda ligi tamamlayacak.

 

Bu olasılıkta, takımların kendi aralarında oynadığı maçlardaki puan tablosu şöyle oluşacak:Bu durumda 6 takımlı averaj devreye girecek.

 

Ankaragücü (13 puan) Bu ihtimalin gerçekleşmesi, Ankaragücü’nün son maçta Denizlispor’u yenmesi anlamına geliyor.

 

Kayserispor (13 puan)

 

Konyaspor (16 Puan)

 

Çaykur Rizespor (13 puan)

 

Yeşil-mavili takımın, bu ihtimale dahil olması için, son iki müsabakada; ya Yeni Malatyaspor’u yenip, Fenerbahçe’ye kaybetmesi ya da bu iki maçta tam tersi sonuçların olması gerekiyor. Malatya maçını kazanırsa, puanı 16 olacak.

 

Yeni Mayatyaspor (13) Sarı-siyahlı takımın da bu ihtimale girmesi için, ya Çaykur Rizespor’u yenip, Gaziantep FK’ya yenilmesi ya da bu iki maçta tam tersi sonuçların olması gerekiyor.

 

Malatya’da oynanan ilk maçı Çaykur Rizespor 2-0 kazandığı için, ikinci maçta alacağı bir galibiyet, rakibi ile hem olası ikili averajda hem de 6’lı averaj hesabında, kendisine büyük avantaj sağlayacak.

 

Malatyaspor’un, Rize’deki galibiyetinde ise maçın skoruna göre, olası ikili averaj netleşecek. 6’lı averajda bu kez ibre Malatyaspor lehine dönecek.

 

 

Denizlispor (10)

 

Ligin sonunda böyle bir tablo oluşursa, Denizlispor (10) düşen ilk takım olacak. Ankaragücü ve Kayserispor, 13 puanda kalacak. Rizespor-Malatyaspor maçını kaybeden takım, (son oynayacağı maçı kazanması ihtimali hesaba katıldığında, 13 puanda kalacağından) bu üçlüye ilave olacak ve genel averaj devreye girecek.

 

 

DENİZLİSPOR EN AZ BİR PUAN ALIRSA

 

Diğer sonuçlar gerçekleşir, Yukatel Denizlispor, ilk oynayacağı maçtan bir puan alırsa (36) devre dışı kalacak. Bu durumda;

 

Kayserispor (9), Konyaspor, (12), Çaykur Rizespor (12 – Malatya maçı hariç), Malatyaspor (10 – Çaykur Rize maçı hariç), Ankaragücü (9) puanları oluşacak. Bu durumda, düşen ilk iki takım Ankaragücü ve Kayserispor olacak. Rize-Malatya maçındaki sonuç, diğer takımı belirleyecek.

 

 

KONYASPOR BİR MAÇINI KAZANIRSA

 

Diğer sonuçlar gerçekleşir, bu kez Konyaspor bir maçını kazanırsa puanını (36) yapacak ve cenderen kendini kurtaracak.

 

Böyle bir olasılıkta;

 

Ankaragücü (9+3: 12 Denizli maçını kazanması şart), Kayserispor (12), Çaykur Rize (10 – Malatya maçı hariç), Malatyaspor (9 – Çaykur Rize maçı hariç), Denizlispor (9) puan tablosu oluşacak. Bu durumda, Ankaragücü ligde kalmayı başaracak.

 

 

A.GÜCÜ 2 MAÇTAN 4 PUAN ÇIKARIRSA

 

Ankaragücü, bir galibiyet ve bir beraberlik alması durumunda 33 puana ulaşacak. Bu durum işleri daha da zorlaştıracak ancak yine de şansı olacak. Kayserispor iki maçtan bir puan alır, Rize-Malatya maçı berabere biter ve iki takım son maçlarını kaybederse, Konyaspor iki maçını da yitirirse 33 puanda kalacak ve bu kez 5’li averaj oluşacak.

 

Bu durumda;

 

Ankaragücü (9), Kayseri (9), Konyaspor (12), Çaykur Rize (12+1: 13 Malatya maçı berabere), Malatyaspor (10+1: 11 – Çaykur Rize maçı berabere) Bu tabloda; Ankaragücü, Kayserispor ve Malatyaspor küme düşecek.

 

Diğer sonuçlar gerçekleşir, Konyaspor 33 puanın üzerine çıkıp devre dışı kalırsa;

 

Ankaragücü: (8), Kayserispor (8), Rizespor (9+1: 10 Malatya maçı berabere), Malatyaspor (6+1: 7 Rize maçı berabere) Bu durumda; Ankaragücü, Kayserispor ve Malatyaspor küme düşecek.

 

Kayserispor (32), Ankaragücü, Rize, Malatya ve Konyaspor (33) puanda kaldığında;

 

İlk düşen Kayserispor olacak. Ankaragücü (7), Konyaspor (8), Rize (9+1: 10 Malatya maçı berabere), Malatyaspor (7+1: 8 Rize maçı berabere). Düşen diğer iki takım Ankaragücü ve Konyaspor olacak.

 

Ankaragücü, Kayseri, Rize ve Konya (33) puanda kalırsa;

 

Ankaragücü (6), Kayserispor (6), Konyaspor (11), Rizespor (9). Bu şekilde; Ankaragücü, Kayserispor ve Rizespor küme düşecek.

 

Ankaragücü, Kayseri, Malatyaspor ve Konyaspor (33) puanda kalırsa;

 

Ankaragücü (6), Kayseri (6), Malatyaspor (10), Konyaspor (9). Bu tabloda, Ankaragücü, Kayserispor ve Konyaspor lige veda edecek.

 

Kayserispor (34), Ankaragücü, Konyaspor, Malatyaspor ve Rizespor (33) puanda kalırsa;

 

Ankaragücü (7), Konyaspor (8), Rizespor (9+1: 10 Malatya maçı berabere), Malatyaspor (7+1: 8 Rize maçı berabere) Bu tabloda; Ankaragücü, Konyaspor ve Malatyaspor küme düşecek.

 

 

MÜSABAKA TALİMATI PUAN USULÜ VE AVERAJ

 

Puanların eşitliği halinde;

 

a) Aynı puana sahip takım sayısı iki ise;

 

I. Önce bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. (Bu müsabakalarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz)

 

Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, genel puantajdaki gol averajına bakılır. Takımların gol averajları da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır. Aynı puana sahip takım sayısı üç veya daha fazla ise;

 

Bu takımların birbirleriyle oynadıkları müsabaka sonuçlarına göre yapılan puan cetveli ile kesin sonuç belirlenir. (Puan cetvelinde eşit puanlı iki veya daha fazla takım arasında oynanan müsabaka sonuçlarına tekrar bakılmaz) Önce bu puan cetvelinde takımlar arasında puan üstünlüğüne bakılır. Puan cetvelinde puan eşitliği varsa puan cetvelindeki gol averajına bakılır. (Bu müsabakalarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz) Gol averajı da eşit ise daha fazla gol atan takıma bakılır.

 

 

Kalan maçlar:

18. Ankaragücü (29)

Antalyaspor (i)

Denizlispor (d)

17. Kayserispor (32)

M.Başakşehir (d)

Trabzonspor (i)

16. Çaykur Rizespor (32)

Yeni Malatyaspor (i)

Fenerbahçe (d)

15. Yeni Malatyaspor (32)

Çaykur Rize (d)

Gaziantep FK (i)

14. Konyaspor (33)

Trabzonspor (d)

Alanyaspor (i)

13. Y. Denizlispor (35)

Alanyaspor (d)

Ankaragücü (i)

12. Gençlerbirliği (36)

Demir Grup Sivas (d)

Beşiktaş (i)

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu