MİLLİ KÜTÜPHANE 72 YAŞINDA

Koleksiyonlarında barındırdığı milyonlarca eserle 72 yıldır Türkiye’nin ‘kültürel hafızası’ olarak hizmet veren Milli Kütüphane’den yılda yaklaşık 800 bin kişi hizmet alıyor.

 

 

Türkiye’nin en büyük arşiv kütüphanesi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Milli Kütüphane, koleksiyonlarında barındırdığı milyonlarca eserle 72 yıldır Türkiye’nin ‘kültürel hafızası’ olarak hizmet veriyor. Sahip olduğu her türden yazılı ve görsel mirası koruyup tasnif ederek kullanıma sunma ve gelecek nesillere aktarma misyonunu taşıyan Milli Kütüphane, 1946’da kuruldu, 16 Ağustos 1948 tarihinde ise kullanıcıya açıldı. Milli Kütüphane’den yılda yaklaşık 800 bin kişi hizmet alırken, internet ortamında sunulan kütüphanecilik hizmetlerinden de yılda ortalama 2,5 milyon kişi faydalanıyor. Kayıtlı üye sayısı 125 bin olan, 8 okuma salonunda yaklaşık bin 250 kişilik kullanıcı kapasitesine sahip ve pandemi süreci öncesi 24 saat hizmete açık olan Milli Kütüphane, sadece kütüphanecilik değil yayıncılık, restorasyon ve koruma, dijitalleştirme, kültürel ve uluslararası etkinlikler ile sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmalarıyla da ön plana çıkıyor.

 

 

2021’DE HAYATA GEÇİRİLECEK

Milli Kütüphane koleksiyonlarında, temmuz itibarıyla 1 milyon 437 bin 8 basma kitap, bin 505 Latin harfli nadir basma kitap, sayıları tahmini 10 milyona ulaşan 272 bin 695 cilt süreli yayın, 34 ayrı türde 154 bin 56 kitap dışı materyal, 26 bin 362 makaralık mikrofilm koleksiyonu bulunuyor. Ayrıca 21 elektronik veri tabanı ile de araştırmacılara hizmet sunuluyor. Milli Kütüphane, Osmanlı döneminde Arap harfleriyle basılmış ilk matbaa baskısı kitapların yanı sıra 1801 öncesine ait Latin harfli nadir basma kitaplara da ev sahipliği yapıyor.İnternet üzerinden sunulan Milli Kütüphane hizmetleri arasında, ‘Katalog Taraması’, ‘Dijital Kütüphane Sistemi’, ‘Türkiye Bibliyografyası’, kitap ayırtma hizmeti, görme engelli vatandaşlar için ‘Konuşan Kitaplık’, ‘Taş Plak Koleksiyonu’ ile ‘Avrupa Dijital Kütüphanesi’ (Europeana) yer alıyor. Dünyadaki birçok muadil kurumun başlattığı elektronik derleme konusundaki hukuki ve idari tedbirleri tamamlayan Milli Kütüphanede bu yıl elektronik ortamdaki bilgi kaynaklarının derlemesine başlanacak. 2021’de ise web arşivlemesinin hayata geçirilmesi planlanıyor.

 

 

GÖRME ENGELLİLERE KONUŞAN KİTAPLIK

Görme engelli vatandaşların da kütüphane hizmetlerinden faydalanması amacıyla hayata geçirilen ‘Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’ sesli kitap arşivinde ders kitapları, güncel ve klasik edebi eserlerden oluşan, roman, şiir, deneme, öykü, psikoloji gibi farklı kategorilerde seslendirilmiş 5 bini aşkın kitap bulunuyor. Ayrıca gönüllülerin de desteğiyle seslendirilen kitaplardan her cuma günü düzenlemesi ve kontrolü bitenler, web sayfasından yayınlanarak, sesli kitap arşivine kazandırılıyor.

 

 

ETKİNLİKLER SOSYAL MEDYADA

 

Milli Kütüphane’de küçük bir stüdyo kurularak, pandemi sürecinde halk kütüphanelerinde yapılamayan etkinlikler, tüm Türkiye’ye hitap edecek şekilde sosyal medyada yayınlandı. Etkinlikler devam ediyor. Stüdyo ile Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün uzaktan eğitim ile hizmet içi eğitimlerinin de yapılması planlanıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu