Hindistan Ay’ın Güneyine İnen İlk Ülke Olmayı Başardı

Hindistan, Ay’ın en az keşfedilen güney kutbuna yakınına inen ilk ülke oldu. Hindistan’ın Chandrayaan-3 adlı uzay aracı, Ay’ın güneyine iniş yaptı.

featured

Hindistan Ay’ın Güneyine İnen İlk Ülke Olmayı Başardı

Canise AYDOĞAN – BHA

 

Hindistan, adını tarihe yazdı. Hindistan’ın Chandrayaan-3 adlı uzay aracı, Ay’ın güneyine iniş yaptı. Uzay aracı,14 Temmuz’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi’nden kalkış yaptı. Ay’ın en az keşfedilen güney kutbuna yumuşak bir iniş yaptı. Hindistan’ın Ay’a inmesinin ilk girişimi 2019’da Chandrayaan-2 uzay aracı ile gerçekleşmişti. Ancak bu iniş başarısızlıkla sonuçlandı. Hindistan Ay’ın güneyine inen ilk ülke oldu.

ISO (Hindistan Uzay Araştırma Örgütü) bu inişi canlı yayınlanacağını duyururken, milyonlarca kişi yayını büyük bir heyecanla izledi. ISRO Yönetim Kurulu Başkanı Sreedhara Panicker Somanath da konuya ilişkin açıklamasında aracın başarılı bir yumuşak iniş yapacağından emin olduğunu söylemişti. Somanath, Chandrayaan-2 kazasından elde edilen verileri dikkatle incelediklerini ve aksaklıkları gidermek için simülasyon çalışmaları yaptıklarını da belirtti.

Rusya’nın 47 yıl aranın ardından gerçekleştirdiği ilk Ay misyonu olan Luna-25 uzay aracı, Ay’ın yüzeyine çarpması sonucu başarısız olmuştu.

 

Hindistan Ay’ın Güneyine İnen İlk Ülke Olmayı Başardı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu