HERKES MÜHENDİS OLMAK ZORUNDA DEĞİL TEKNİSYENLERE DE İHTİYAÇ VAR

Ostim Sanayici ve İşinsanları Başkanı Süleyman Ekinci, Türkiye’de işgücü piyasasında işgücü arzı ile talep arasında uyumsuzluk olduğunu belirterek “Ülkemizde ne yazık ki, herkes kendisini masa başında hayal ediyor. Oysa tezgâh başında çalışacak elemana da ihtiyaç var” dedi.

 

 

 

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte on binlerce gencin, kendi geleceğini şekillendireceği en önemli aşamaya geldiğini söyledi. Dünyanın endüstri 4.0 sürecine girdiği, dijitalleşmenin yaygınlaştığı bir dönemde diploma almanın yeterli olmadığını, çok yakın bir gelecekte mevcut mesleklerin pek çoğunun tarihe karışacağını ifade eden Ekinci, ancak bu sürecin aynı zamanda yeni meslekleri de ortaya çıkaracağını anımsattı. Türkiye’de uzun yıllardır bir mesleki eğitim sorunu yaşandığını, milyonlarca gencin üniversite kapılarına yığıldığını belirten Ekinci, “Yıllardır mesleki eğitimin memleket meselesi olduğunu söylüyoruz. Biz, ara eleman değil aranan eleman yetiştirilmesi gerektiğini belirtiyoruz” dedi. Meslek liseleriyle ilgili önyargılı kabullerden dolayı meslek liselerine yönelimin arzu edilen seviyelere ulaşamadığını dile getiren Ekinci, “Toplumda herkes mühendis, doktor, avukat olmak istiyor. Oysa çok farklı meslekler var. Kuşkusuz ki katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinde eğitimin niteliği çok önemli ancak bu herkesin illa ki üniversite okuması gerektiği şeklinde yorumlanmamalıdır. Mühendise ihtiyacımız var ancak teknikere, teknisyene de ihtiyacımız var” dedi.

 

 

 

Öğrencilere, ülke gerçeklerine uygun tercihlerde bulunma çağrısında bulunan OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, “Biz gençlerimizin her sektörde aranan eleman olmalarını isteriz. Örneğin, inşaat mühendisi çok ama inşaat teknikeri yok. Elektrik mühendisi çok ancak elektrik teknisyeni yok. Mali müşavirlerin sayısı ihtiyacın çok üstünde gelin görün ki ön muhasebeci bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Dolayısıyla çok iyi bir üniversiteye girme imkanları yoksa bu mesleklerle ilgili yüksekokulların tercih edilmesinde kesinlikle fayda var” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu