COVID-19 BAŞKENTTE SU TÜKETİMİNİ ARTTIRDI

Pandemi sürecinde evlerde geçirilen sürenin artması ve hijyen hassasiyeti nedeniyle Ankara’da su tüketimi de arttı. Artan tüketim rakamlara da yansıdı. Geçen yıl 25 Ağustos’ta kente verilen toplam su miktarı 1 milyon 425 bin 238 metreküp iken bu yıl aynı tarihte 1 milyon 546 bin 410 metreküp su verildi.

 

 

Koronavirüs salgını nedeniyle Ankara’da evlerde geçirilen süre artarken bu süreçte gösterilen hijyen hassasiyetiyle su tüketiminde de artış meydana geldi. Geçen yıl 25 Ağustos’ta şehre verilen toplam su miktarı 1 milyon 425 bin 238 metreküp olurken bu yılın aynı tarihinde bu rakam 121 bin 172 metreküp artışla 1 milyon 546 bin 410 metreküp oldu. Bu yıl salgın nedeniyle bir çok kent sakininin tatile gitmediğine dikkat çeken Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) yetkilileri, su tüketimindeki artışın rakamlara da yansıdığını belirtti. Özellikle hobi bahçelerindeki kullanıma dikkat çeken yetkililer, vatandaşlara tasarruf uyarısı da yaptı.

 

 

ŞEBEKE SUYU BAHÇELERDE KULLANILIYOR

 

Hobi bahçelerindeki kontrolsüz sulamanın aynı bölgedeki üst kotlarda bulunan hanelerin su sıkıntısı yaşanmasına neden olduğunu kaydeden bir ASKİ yetkilisi şunları söyledi: “Vatandaşların salgın nedeniyle tatile gitmemesi, hobi bahçelerinin sıklıkla tercih edilmesi ve hijyen hassasiyeti nedeniyle su tüketiminin arttığını görüyoruz. Özellikle şehir şebeke suyu hobi bahçelerinde yüzde 80 sulama amaçlı kullanılıyor. Vatandaşlarımızdan bahçe sulamalarında damla sulama yöntemini ve tasarruflu su yöntemlerini tercih etmelerini istiyoruz. Tüm kent sakinlerine de suyu tasarruflu kullanmaları çağrısı yapıyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın talimatıyla birçok farklı mecra aracılığıyla da su tasarrufu konusunda kent sakinlerini bilgilendiriyoruz.

 

 

GELEN SU MİKTARI TEMMUZDA DÜŞTÜ

ASKİ’nin dijital sensörler ile anlık olarak yaptığı ölçüm raporlarına göre Başkent’in su ihtiyacını karşılayan 7 barajın doluluk oranı ise 25 Ağustos’ta yüzde 31.40 olarak ölçüldü. Bu oran geçen yılın aynı tarihinde 31.5’ti. Ölçümlere göre 25 Ağustos itibarıyla barajlardaki toplam su miktarı 497 milyon 504 bin metreküp. Geçen yıl aynı gün barajlara 173 bin 900 metreküp su gelirken önceki gün gelen miktar 156 bin 412 metreküp olarak ölçüldü. ASKİ verilerine göre aylık bazda barajlara gelen su miktarında ise haziran ayına göre temmuz da büyük düşüş olduğu görüldü. Haziran ayında barajlara 59 milyon 555 bin 50 metreküp su gelirken temmuz ayında 9 milyon 511 bin 122 metreküp su geldi.

 

 

BARAJLARDAKİ SON DOLULUK ORANLARI

Akyar: 29 milyon 665 bin metreküp

Çamlıdere: 357 milyon 80 bin metreküp

Çubuk 2: 8 milyon 314 bin metreküp 

Eğrekkaya: 55 milyon 887 bin metreküp

Kargalı: 101 bin metreküp

Kavşakkaya: 14 milyon 401 bin metreküp

Kurtboğazı: 32 milyon 56 bin metreküp

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu