‘ANKARA TİFTİK KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ’

Bakanlık tarafından bu yıl uygulamaya konulan ‘Ankara Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ ile yetiştiricilerin elindeki Ankara keçisi sürülerine, yüksek vasıflı genç tekelerin katılımıyla kan değişimi sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amaçlanıyor.

 

 

YETİŞTİRİCİYE GENÇ TEKE DAĞITILACAK

 

Ankara Tarım ve Orman Müdürlüğü ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle uygulanan proje kapsamında başvuru yapan yetiştiricilere genç teke ve kırkım makinesi dağıtımı yapılacak. Projenin yürütüleceği işletmeler, il ve ilçe müdürlükleri tarafından 2 yıl takip edilecek. Bu sürede yetiştiriciler hayvanları kesemeyecek, satamayacak veya başka bir işletmede değerlendiremeyecek. Bu tedbirlerle sürdürülebilir bir hayvancılık yapılması ve uygulanacak projeden maksimum fayda sağlanması hedefleniyor.

 

 

ÇİFTÇİNİN ÇÖZÜMÜ DEFORME ETTİ

 

 

Ankara keçisi yetiştiricileri, geçen yıllarda tiftiğin piyasada değerine ulaşamamasına çözüm olarak, et verimini arttırıp zararlarını karşılama düşüncesiyle sürülerine kıl keçi tekesi kattı. Böylece cüsseyi arttırarak et verimini iyileştirmek hedeflendi ancak çok kısa sürede Ankara keçisi sürülerinde tiftik özellikleri deforme edildi. Verilen zararların telafisi ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Halk Elinde Islah Projeleri’ ıslah çalışmalarıyla giderilmeye çalışılıyor. Proje ile tiftik miktarı ve kalitesinin, et, süt ve döl verimlerinin yükseltilmesi, damızlık ihtiyacının karşılanması ile yetiştiricilere hayvan ıslahının öğretilmesi amaçlanıyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu