Adalet Bakanı Tunç: Yargı reformu stratejisinin ilk adımı ceza adaleti olacak

ANKARA-BHA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen “Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı”nın açılışında yaptığı konuşmada, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında ilk yasal düzenlemenin ceza adaleti sistemiyle ilgili olacağını duyurdu.

Reform sürecinin ikinci aşamasında ise hukuk mahkemelerinin işleyişini hızlandıracak ve etkinliği artıracak düzenlemelerin yer alacağını belirten Tunç, her iki düzenlemenin de TBMM’nin takdirine sunulacağını ifade etti.

Yargı sisteminde dijitalleşmenin önemine değinen Tunç, 2020 yılında uygulamaya konulan e-Duruşma sistemi ile bugüne dek 3 milyon 289 bin duruşmanın elektronik ortamda gerçekleştirildiğini açıkladı. Sistem sayesinde hem zamandan hem de nakilden tasarruf edildiğini belirten Tunç, “Bu uygulama, yargılamaya hız ve sadeleşme getirdi” dedi.

Tebligatta dijital dönüşüm: 20 milyar lira tasarruf

Elektronik tebligat sisteminin yaygın kullanımıyla bugüne kadar 285 milyondan fazla elektronik tebligat gönderildiğini kaydeden Bakan Tunç, bu sayede yaklaşık 20 milyar lira tasarruf sağlandığını ifade etti. Yeni Tebligat Kanunu taslağının da tamamlandığını ve yakın zamanda Meclis’e sunulacağını söyledi.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının başarıyla uygulandığını belirten Tunç, 2013 yılından bu yana 7,5 milyonu aşkın arabuluculuk başvurusunun yüzde 63’ünün anlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Bu kapsamda yaklaşık 9 milyon kişinin mahkemeye gitmeden çözüm bulduğunu vurguladı.

Kira uyuşmazlıklarında da 1 Eylül 2023’ten itibaren zorunlu arabuluculuğun devrede olduğunu hatırlatan Tunç, 356 bin başvurudan 128 bininin anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

Yeni dönemde yapay zeka ve istinaf reformu

Yargı reformunun önemli ayaklarından birinin de yapay zekanın yargı hizmetlerinde kullanımı olduğunu açıklayan Tunç, “Bu alandaki projelerimizi de önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz” dedi.

Ayrıca istinaf mahkemelerinde iş yükünü dengeleyecek şekilde daire ve hâkim sayısının yeniden yapılandırılacağını, duruşmalarda sürekliliğin esas alınacağını ve etkinliği artıracak çok sayıda iyileştirmenin gündemde olduğunu ifade etti.

264 faaliyet 5 ana hedef altında

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 23 Ocak’ta açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 264 faaliyetin 4 yıl içinde kısa, orta ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda hayata geçirileceğini belirten Tunç, “Bu süreci hem yasal düzenlemelerle hem de idari uygulamalarla destekleyeceğiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu