İMEF BAŞKANI BASA’DAN YEREL MEDYAYA DESTEK

İMEF Başkanı Dr. Süleyman Basa, internet haberciliği yasasının hayata geçmesinin Anadolu’daki yerel medyaya büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

 

 

İMEF (İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu) Başkanı Dr. Süleyman Basa, Rize TV, Vitamin FM ve sosyal medya hesaplarında ortak canlı olarak yayınlanan, Yasin Paşalı’nın hazırlayıp sunduğu “Net Konuşalım” programına konuk oldu. Basa İMEF’in çalışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

İMEF’İN ÇALIŞMALARI

İMEF’in yaklaşık 8 yıl önce kurulduğunu kendisinin de 4 yıldır başkanlık yaptığını hatırlatan Basa, “Bizler daha çok gençler arasındaki internet bağımlığı konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı ile birlikte pek çok proje hayata geçirdik. Bunun yanında internet habercilerini bir araya getirmek için Türkiye İnternet Medya Birliği’ni kurmaya çalışıyoruz. Ayrıca yaklaşık 200 okulda 20 bine yakın öğrenci ile buluştuk. Çocuklara ve gençlere internet bağımlığını anlatmaya çalışıştık.” dedi.

 

 

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 87’SİNİN SOSYAL MEDYA HESABI VAR

İnternetin yazı ve matbaadan sonra dünyanın önemli buluşu olduğuna dikkat çeken Basa, “Her buluş bize hizmet ettiği kadar değerlidir. İnternet 1963 yılında NASA tarafından askeri amaçlı gizli haberleşme amacıyla bulunmuştur. Yine NASA’da çalışan sağır ve dilsiz bir Japon bilim adamının yine sağır ve dilsiz eşiyle görüşmesi için ilk defa kendi evinde kuruyor ve bir aşk hikâyesi olarak sivilleşmeye başlıyor. Bugün hayatımızın her alanında internet var artık. İnternet ile yaşıyoruz bile denilebilir. Bugün dünya nüfusunun yüzde 60’ı yani 4,5 milyar insan internet kullanıcısı. Yine dünya nüfusunun yüzde 45’i sosyal medya kullanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 67’si mobil internet kullanıcısı ve 3,2 milyar kişide mobil sosyal medya kullanıyor. Türkiye’ye gelirsek dünyadan farklı olmadığını görüyoruz. Bugün Türkiye’de internete erişim oranı yüzde 85’e kadar ulaştı. Dünyada interneti kullananların yüzde 50’sinin sosyal medya hesabı varken, Türkiye’de bu oran yüzde 87. Bunun yanı sırra dünyada en fazla sahte hesap da bizde. Öte yandan teknolojiyi bulan ülkelerden olan Japonya’da insanalar günde 20 dakika sosyal medyaya ayırırken bizler günde 3 saatimizi sosyal medyada heba ediyoruz. İşte bizde bu iki istatistikle yola çıkarak dünyaya göre interneti farklı anladığımız bir gerçek.” diye konuştu.

 

 

SOSYAL MEDYA FİRMALARI TÜRKİYE’DE TEMSİLCİLİK AÇMALI

Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcik bulundurması ile ilgili yasa tasarısını desteklediklerini belirten Basa, Türkiye’de çok önemli ir sosyal medya kullanıcı kitlesi var. Dünya nüfusunun yüzde 50’sinin sosyal medya hesabı bulurken Türkiye nüfusunun ise yüzde 87’sinin sosyal medya hesabı var. Sosyal medya firmaları bu pazarı kaybetmek istemezler. Başka kaçarları yok, Türkiye’de temsilcilikler açacaklardır. Zaten ilk olarak da YouTube, Türkiye’ye temsilci atamayı kabul etti.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

İNTERNET HABERCİLİĞİ YASASI YEREL MEDYAYA KATKI YAPACAK

Süleyman Basa, yerel medyanın çok önemli bir fonksiyonu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“İnternet haberciliği ile ilgili hukuki altyapı henüz hazırlanmış değil. Bilindiği üzere yerel internet sitelerinin etkinliği de giderek artıyor. Bu nedenle de bu yerel siteler için belli kriterler olması lazım. Bu anlamda siteler ile ilgili olarak belli kriterelere, belli reytinglere sahip ve en az birkaç kişi çalıştıran sitelerin resmi reklamlardan, ilanlardan yararlanmasının muhakkak gerekli olduğunu düşünüyorum. Buradan gelecek olan katkılar Anadolu’daki yerel medya için istim olur. Onun içinde biran önce internet haberciliği ile ilgili hukuki alt yapının hayata geçmesinde yarar var. Bunun yanında 500-1000 TL ile haber sitesi kurup kendini haberci diye pazarlayanları da mutlaka ayıklamamız lazım. Bu konuda da yerel medyaya ve bizlere büyük görevler düşüyor.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu