Yeni seçilen belediye başkanlarını acemi berbere benzetti

AYDIN-BHA

Aydın’da yeni seçilen tüm belediye başkanlarını “acemi berber çırağı” olarak gördüğünü belirten Savaşlar, “Burada asıl görev büyükşehir belediyesine düşüyor” dedi. Savaşlar, yerel seçimlerde AK Parti’nin neden oy kaybettiği hakkında da analizlerini aktardı.

Savaşlar, 31 Mart 2024 yerel seçimleri hakkında yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:

“YEREL SEÇİMDEN ÇOK GENEL SEÇİM GİBİ GÖRÜLEBİLİR”

“Bir dip dalga hareketinden bahsediyorlar, esasında bakarsanız öyle mi değil mi tartışılabilir. Ancak şuna bakmak lazım ki, seçmen eğilimlerini etkileyen faktörler çok çeşitli. Yani siyasal faktörler, ekonomik faktörler, sosyolojik faktörler. Her oy sahibi kendi pozisyonuna göre oy veriyor. Kimisi akrabalıktan, hemşerilikten, partizanlıktan, ideolojiden. Fakat artık herkesin de bildiği gibi bu tencerenin galibi olmaz, rakibi olmaz. Merhumun seneler önce söylediği şey bugün gerçekleşti. Bu ekonomik durum bu seçimleri alt üst etti. Bu açıdan baktığınız zaman bunu bir yerel seçimden ziyade bir genel Türkiye seçimi gibi de görebilirsiniz.”

“SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMENLERİN ÇOĞU İKTİDAR YANLISI”

Yapılan seçimlere katılımın düşük kalması hakkında da görüşlerini aktaran Savaşlar, “O sandığa gitmeyenlerin genellikle iktidar yanlısı olanlardan olduğu tespit edildi. O da kendi gruplarına, partilerine bir küskünlük, bir kırgınlık olduğu meydana çıktı. Bir de emekli beklediği haberi alamadı. Baştan düğmeyi yanlış iliklerseniz iş buraya kadar geliyor. Şimdi lüzumsuz bir takım ekonomik uygulamalar, Nas politikası, zamanında faiz dengesinin kurulamaması, beklentileri artırır. Şimdi 15 milyon emekliden bahsediliyor. SGK’nın emeklileri karşılama oranı yüzde 70. Yani yüzde 70 gelir var, yüzde 100 gider var. Yüzde 30 açık var. Sübvanse ediliyor, şimdi bu 15 milyon emekli, devamlı enflasyona göre artış talep edecek. Artık bu kronik olur. Bundan sonra hangi iktidar gelirse gelsin, belirleyici emeklilerin maaşı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“YENİ BAŞKANLARI ACEMİ BERBER ÇIRAĞI GİBİ GÖRÜYORUM”

Gazeteci Emin Aydın’ın, Aydın’da yeni seçilen belediye başkanlarına tavsiyelerini sorması üzerine açıklamalar yapan Dr. Zekai Savaşlar şunları kaydetti: “Şimdiki sistem yanlış. Cuma günü esnaf olan adama, pazartesi günü şehri teslim ediyorsunuz. Belediye başkanı olmak için finans bileceksin, hukuk bileceksin, biraz projeden anlayacaksın. İmardan bileceksin bir vizyon sahibi olacaksın.

Dolayısıyla yeni belediye başkanlarımızın hepsi de acemi berber çırağı gibidir. Şu anda benim gözümde hani derler ya ‘Acemiye tıraş olan pamuğu cebinde taşısın’ diye. Bunlar da işi öğreninceye kadar 1-2 yıl geçecek. Burada esas görev Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor. Büyükşehir’in il bazında bir master planı programı olur ise ilçe belediyeleri bunları projelendirme konusunda daha rahat olur ve zaten Büyükşehir Belediyelerinin kurulma amacı da buydu esasen.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu